Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Σχετικά με την υπόθεση στο Νυδρί

Σχετικά με την υπόθεση της νηπιαγωγού στο Νυδρί της Λευκάδας, αναδημοσιεύουμε τα ακόλουθα:
  • Ανακοίνωση των γονέων του νηπιαγωγίου Νυδρίου
  • δελτίο τύπου του συλλόγου διδασκόντων του δημοτικού σχολείου Νυδρίου
  • Νέα ανακοίνωση της ΔΟΕ
Ανακοίνωση Γονέων Νηπιαγωγείου Νυδρίου Λευκάδας
Εμείς οι γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου Νηδρίου Λευκάδας που γεννηθήκαμε και ζούμε μόνιμα στο νησί μας και τα παιδιά μας από την προσχολική αγωγή έως το Λύκειο στηρίζουμε τα σχολεία του τόπου μας και όχι κάποια κολέγια, νοιώθουμε αμήχανοι από την διαστρέβλωση των γεγονότων σχετικά με την εθνική Εορτή της 28ηςΟκτωβρίου και την αψυχολόγητη ενέργεια του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευση Λευκάδας να διενεργήσει ΕΔΕ (για τυχόν τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος για όσα αναφέρονται σε ανώνυμη επιστολή δήθεν… γονέα), όπου μετακινεί τις δύο νηπιαγωγούς από το σχολείο μας χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος εκτός και εάν συμφωνεί με τα όσα ψευδή αναφέρονται στην επίδικη επιστολή.
Μας εκπλήσσει επίσης το γεγονός της βιασύνης του κ. Δ/ντή Π.Ε.Λευκάδας να προχωρήσει βεβιασμένα σε μια τέτοια επώδυνη για την τοπική κοινωνία του Νυδρίου, διοικητική πράξη, χωρίς να υπολογίσει τη ζημιά που γίνεται στις τρυφερές ηλικίες των παιδιών μας, χωρίς την έκφραση παιδαγωγικής άποψης των ειδικών, χωρίς να έχει ενημερωθεί πληρέστερα ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ιονίων νήσων καθώς και η υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα αλλάζοντας την παιδαγωγική σχέση των παιδιών μας με τις δασκάλες τους για το καπρίτσιο ενός δήθεν γνωστού-άγνωστου γονέα.    
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ρωτήσουμε εάν με αυτές τις πρακτικές ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και σε κάθε εθνική ή άλλη επέτειο που κάποιος ανώνυμος εξωθεσμικός θα διαφωνεί με τα χρώματα ή τα τραγούδια που θα χρησιμοποιούν τα νήπια εμείς θα πρέπει να μπαίνουμε στο μαρτύριο της σταγόνας δηλαδή αλλαγής των εκπαιδευτικών!
Πώς αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί πλέον από το υπουργείο;
Γιατί πρέπει οι γονείς και το σχολείο να υποταχθούν σε κάποια ή κάποιες μονεταριστικές αντιλήψεις και μόνο; Ποιος τότε ο ρόλος της αγωγής που πρέπει να δίδει το Νηπιαγωγείο; Από ποιους κανόνες και διεθνής αποφάσεις προκύπτει ότι το σχολείο και μάλιστα σε αυτήν την ηλικία πρέπει να διαχωρίζει τα παιδιά από την καταγωγή τους κ.λ.π..
Ποιος θα μας ενημερώσει για το τι ισχύει παιδαγωγικά σε αυτή την περίπτωση; Ο κ. Σάντας έχει ενημερωθεί αρμοδίως για τα ισχύοντα; Τι έχει να πει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείο παιδείας;
Για την υπόθεση νοιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε συνοπτικά ότι η γιορτή έγινε και για τα δύο τμήματα μαζί στην μία αίθουσα. Η πόρτα δεν ήταν κλειδωμένη για την αίθουσα που λέει ο ευαίσθητος και Ελληναράς δήθεν γονέας, ότι υπήρχε αναρτημένη  σημαία άλλου κράτους! Στις φωτογραφίες, που δίνομε στην δημοσιότητα φαίνεται ότι το σκηνικό της ειρήνης (μάλλον άγνωστα σύμβολα είναι για μερικούς) ίσως να επιθυμούσαν σύμβολα που παραπέμπουν στους χθεσινούς και σημερινούς κατακτητές της χώρας μας…
 Μέχρι τώρα δεν τις είχαμε δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες διότι αυτές τραβήχτηκαν για ενθύμιο των παιδιών μας και όχι να αποδείξουμε σε κάποιους ότι είμαστε Έλληνες! Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τις δασκάλες των παιδιών μας στους λύκους να τις κατασπαράξουν. Γι’ αυτό να ξέρει όλος αυτός ο εσμός ότι έχουν προκαλέσει το δημοκρατικό αίσθημα της μαρτυρικής Λευκάδας.
Για όλους τους λόγους αυτούς απαιτούμεαπό τον Δ/ντή Π/θμιας  Εκπ/σης Λευκάδας να μας ενημερώσει πλήρως για την υπόθεση και να σταματήσει κάθε δίωξη των εκπαιδευτικών.
Ζητούμε από τη σχολική σύμβουλοενημέρωση για το τι ισχύει και εάν οι αιτιάσεις της αμφίσημης επιστολής παιδαγωγικά ευσταθούν.
Καλούμε το Υπουργείο παιδείας να παρέμβει καταλυτικά προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας των σχολείων μας για να επανέρθει η ηρεμία στη περιοχή μας και ορισμένοι να καταλάβουν ότι το σχολείο έχει παιδαγωγικούς κανόνες και όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους.
Η διατήρηση του θέματα αυτού εκτός ότι εκθέτει ακόμα περισσότερο τη διοίκηση της εκπαίδευσης διατηρεί ένα διαλυτικό κλίμα στο σχολείο μας και στην κοινότητα του Νυδρίου.
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Λευκάδας και η ΔΟΕ οφείλουν να παρέμβουν αποφασιστικά, όπως και ο Δήμος μας και όλοι οι εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου για να σταματήσουν τέτοιου είδους αντιλήψεις που δηλητηριάζουν την κοινωνία μας.
Νυδρί, 14 Νοεμβρίου 2012
Οι γονείς:      
πηγές: alfavita.gr, infokefalonia.blogspot.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΥΔΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Γίναμε γνώστες δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο που αναφέρονται στη Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 που παρουσίασαν οι μαθητές του Σχολείου μας στις 26 Οκτωβρίου 2012.
Γίναμε γνώστες προφορικής καταγγελίας προς τη Δ/νση ΠΕ σχετικά με το περιεχόμενο της γιορτής τόσο του Σχολείου όσο και του συστεγαζόμενου Νηπιαγωγείου, από άτομο άσχετο με το Σχολικό περιβάλλον.
Γίναμε γνώστες ότι το κείμενο-καταγγελία εστάλη και προς πολιτικό σχηματισμό (Χ.Α.) στην Αιτωλοακαρνανία.
Μας γνωστοποιήθηκε ότι για όλα τα καταγγελλόμενα διετάχθη Ε.Δ.Ε.
Για ό,τι κι αν καταγγέλθηκε είτε προφορικά είτε γραπτά επισημαίνουμε ότι:
1. Θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός της επέμβασης σε εσωσχολικές δραστηριότητες ατόμων άσχετων με το Σχολείο.
2.Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός του διορισμού προστατών και μάλιστα για Σχολικές δραστηριότητες
3. Θεωρούμε ότι η διαταγή διενέργειας ΕΔΕ και για το περιεχόμενο τη γιορτής του Σχολείου μας ήταν τουλάχιστον βεβιασμένη και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κάθε εκπαιδευτικό ,ωστόσο το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου είναι στη διάθεση της υπηρεσίας και του διενεργούντος την ΕΔΕ.
4.Πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας όπως και όλοι εκπαιδευτικοί της Ελλάδας κάθε βαθμίδας δεν μπορούν και δεν πρέπει να λειτουργούν υπό το κράτος του φόβου.
5.Το Δημόσιο Σχολείο είναι θεσμός που λειτουργεί με συγκεκριμένους Νόμους και διατάξεις. Έχει Δ/ντή, έχει Υποδ/ντρια,έχει Δ/ντή εκπαίδευσης ,έχει Σχολικό Σύμβουλο.
6.Κάθε γονιός και κάθε πολίτης έχει σαφέστατα το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης για γεγονότα που θεωρεί ότι άμεσα ή έμμεσα τον αφορούν.Έχει το δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε καταγγελία. Έχει όμως και την υποχρέωση να συζητήσει με τους άμεσα εμπλεκόμενους από τη στιγμή που εμπιστεύεται την αγωγή και τη μόρφωση των παιδιών του στους εκπαιδευτικούς .
Όσον αφορά τη Σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ,όπως και κάθε Σχολική γιορτή ή άλλη εσωσχολική ή εξωσχολική δραστηριότητα επισημαίνουμε τα παρακάτω:
1. Το κάθε Σχολείο λειτουργώντας με βάση τους Νόμους και τις Διατάξεις που το διέπουν, διοργανώνει Σχολικές Γιορτές και άλλες εσωσχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητες ,που λειτουργούν συμπληρωματικά στην αγωγή και τη μορφωση των μαθητών.Με την έννοια αυτή ο εορτασμός των εθνικών επετείων συμπληρώνει την ιστορική παιδεία των μαθητών και η κάθε είδους εορτή διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαπαιδαγώγησή τους.
2. Κάθε Σχολική Εορτή εστιάζει σε αξίες,στάσεις ,πεποιθήσεις και στερεότυπα.
3. Συμμετέχοντας άμεσα ,μέσα από ρόλους, ή έμμεσα , ως θεατές στην κάθε Σχολική Εορτή, οι μαθητές κατανοούν την ιστορία, όταν πρόκειται για ιστορική επέτειο – γεγονός, ως αλληλουχία παρελθοντικών γεγονότων που καταλήγουν στο παρόν με την έννοια της ανθρώπινης πορείας.
3. Η κάθε Σχολική Εορτή πέρα από το γνωστικό της περιεχόμενο οφείλει και πρέπει να εξηγεί την πορεία ενός λαού και εν προκειμένω του δικού μας λαού, στον ιστορικό χρόνο ώστε να γίνει κατανοητό το επετειακό γεγονός στον παρόντα χρόνο.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας είναι πεπεισμένος ότι και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος και ο κάθε πολίτης χωριστά επιτελεί στο ακέραιο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καθήκον του.
Το Σχολείο μας έχει δώσει το στίγμα του χρόνια τώρα στην ευρύτερη κοινωνία.
Εκτιμούμε ότι οι ίδιοι οι μαθητές μας σήμερα ή αύριο θα εκτιμήσουν αυτές τις δράσεις. Θα εκτιμήσουν την προσφορά κάθε εκπαιδευτικού . Οι μαθητές μας είναι οι πλέον αυστηροί κριτές.
Με την έννοια αυτή ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ θα συνεχίσει να διοργανώνει και Σχολικές Εορτές και άλλες δράσεις , γνωρίζοντας ότι η γνώση και η μόρφωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέχονται στείρες και μέσα σε τέσσερις τοίχους.
Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και το έργο μας μέχρι τέλους. 
Το παρόν Δελτίο Τύπου να δημοσιευθεί : 1. Xaradiatika blogspot.gr
2.Στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων
3. Περιοδικό τύπο της Λευκάδας
4. Διδασκαλικό Βήμα –ΔΟΕ
Και να σταλεί στη Δ/νση ΠΕ Λευκάδας 

Νυδρί 2 Νοεμβρίου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που σχετίζονται με την υπόθεση δίωξης της συναδέλφισσας Νηπιαγωγού στο Νυδρί Λευκάδας, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και για την αποκατάσταση της αλήθειας ανακοινώνει τα εξής.
·                     Η Δ.Ο.Ε. ενημερώθηκε άμεσα, την Παρασκευή 9/11/2012,  από τον τοπικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών για τη μετακίνηση  της συναδέλφισσας.
·                     Με ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα 12/11/2012, κατήγγειλε το γεγονός και ζητούσε άμεση αποκατάσταση της νηπιαγωγού καθώς και παύση οποιασδήποτε δίωξης.
·                     Την Τρίτη 13/11/2012, τετραμελές διαπαραταξιακό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ο.Ε., μετέβη στη Λευκάδα.
·                     Την Τετάρτη 14/11/2012, είχε συναντήσεις με το Δ.Σ. του Συλλόγου Λευκάδας, με τη συναδελφισσα νηπιαγωγό καθώς και με τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο Νυδρί.
·                     Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το κλιμάκιο της Δ.Ο.Ε. μαζί με το Δ.Σ. του Συλλόγου Λευκάδας και αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραβρεθούν (στη συνάντηση) Βουλευτής και εκπρόσωποι  φορέων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εκτιμώντας ότι η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, συναντήθηκε με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας από το οποίο πληροφορήθηκε ότι η εντολή (γραπτώς) για τη μετακίνηση  της συναδέλφισσας νηπιαγωγού του εδόθη από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
·                     Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι  την εντολή δίωξης - μετακίνησης της συναδέλφισσας είχε δώσει ο ίδιος ο αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Υφυπουργός, ζητώντας μάλιστα την αυστηρότερη αντιμετώπιση και τιμωρία της (διαθεσιμότητα).
·                     Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αφού πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία (σε ανοιχτή ακρόαση) με τον Περιφερειακό Διευθυντή, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας μας ανακοίνωσε ότι: α) ο ίδιος ποτέ δεν είχε απαγγείλει καμία κατηγορία τόσο εις βάρος της συναδέλφισσας νηπιαγωγού όσο και εις βάρος των εκπαιδευτικών στο Δημ. Σχολείο στο Νυδρί και β) με απόφασή του, η συναδελφισσα,  θα επιστρέψει από την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 15/11/2012) στη θέση της κάτι που υλοποιήθηκε άμεσα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος με την οποία  απετράπη η μετακίνηση της συναδέλφισσας, αποδεικνύει  ότι με υπεύθυνες, οργανωμένες και μεθοδικές κινήσεις και με όπλο την ενότητά του, ο κλάδος μπορεί να πετυχαίνει νίκες. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η συσπείρωση όλων στα συνδικάτα μας, πέρα και έξω από παραταξιακές αγκυλώσεις και διαφοροποιήσεις.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.