Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργία εκπαιδευτικών στο Σικάγο μετά από 25 χρόνια


Απεργία, ύστερα από 25 χρόνια, πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί στο Σικάγο, καθώς οι συζητήσεις με τον Δήμαρχο της πόλης Rahm Emanuel, πρώην επικεφαλής του γραφείο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατέληξαν σε αδιέξοδο

Οι περίπου 29.000 εκπαιδευτικοί,πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απεργούν αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η δημοτική αρχή του Σικάγο.

 Σημεία σύγκρουσης των εκπαιδευτικών με τον Rahm Emanuel είναι οι αυξήσεις μισθών, η ασφάλιση και η υγειονομική περίθαλψη, αλλά και το σύστημα αξιολόγησης της απόδοσής τους.

Η απεργία αποφασίστηκε ύστερα από το αδιέξοδο των συνομιλιών την Κυριακή, ενώ οι δύο πλευρές ήταν σε διαπραγματεύσεις τον τελευταίο μήνα. Η απεργία αποτελεί ήδη θέμα διαμάχης μεταξύ των Δημοκρατικών και των  Ρεπουμπλικάνων, με τον υποψήφιο για την προεδρία των δεύτερων να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα για την έμμεση υποστήριξη του στα συνδικάτα των εκπαιδευτικών.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε στρατόπεδο στη διαμάχη στέλνοντας πέρυσι τον αντιπρόεδρό του για να διαβεβαιώσει το μεγαλύτερο συνδικάτο των εκπαιδευτικών ότι δεν πρέπει να 'αμφιβάλλουν για τη συμπάθεια και τη δέσμευση του προέδρου να παραμείνει στο πλευρό τους», ανέφερε ο Ρόμνεϊ σε ανακοίνωσή του.

«Από την πλευρά μου επέλεξα στη διαμάχη αυτή να ταχθώ στο πλάι των γονέων και των μαθητών που έχουν ανάγκη από δημόσια σχολεία για να διδαχθούν», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι ο πρόεδρος επιθυμεί οι δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους σύντομα.
«Εγώ δεν ήθελα να γίνει η απεργία, είναι περιττή και είναι λάθος», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης σχολιάζοντας την απόφαση των εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά του η Karen Lewis, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών του Σικάγο, τόνισε ότι οι δύο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία για τις αμοιβές, αλλά υπήρχε μεγάλο κενό σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης, εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και αξιολογήσεων των εκπαιδευτικών.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση και ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί»,ανέφερε η Karen Lewis και πρόσθεσε πως «τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν αν πραγματικά θέλουμε να παρέχουμε στους μαθητές μας την εκπαίδευσή που πραγματικά τις αξίζει».

Οι εκπαιδευτικοί του Σικάγο τάσσονται μεταξύ άλλων κατά του συστήματος αξιολόγησης επισημαίνοντας  πως οι επιδόσεις πολλών μαθητών τους είναι κακές επειδή έρχονται στα μαθήματα πεινασμένοι και ζουν σε γειτονίες με υψηλή εγκληματικότητα. Παράλληλα ζητούν μισθολογική αύξηση ύψους 30% μετά την απόφαση του δημάρχου να παρατείνει κατά 10 ημέρες τη σχολική χρονιά στο Ιλινόι, που ήταν η συντομότερη στις ΗΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.