Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Δελτίο Τύπου για την ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου στο Βερολίνο

Στην Ελλάδα διεξάγεται σήμερα το μεγαλύτερο, αναμφισβήτητα, νεοφιλελεύθερο “πείραμα” που έχει συντελεστεί μεταπολεμικά σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωταγωνιστές αυτού του πειράματος είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ και βέβαια η ελληνική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του πρώην τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου. Έως τώρα, τα αποτελέσματα του πειράματος έχουν ώς εξής:
30% των Ελλήνων ζούν κάτω απο το όριο της φτώχειας
Οι “Γιατροί του Κόσμου” κάνουν λόγο για μια ανθρωπιστική κρίση.
Στην Αθήνα, κάθε μέρα σιτίζονται στα συσσίτια της εκκλησίας 250.000 άνθρωποι.
Στη Θεσσαλονίκη το 10% του πληθυσμού ζει με μηδενικό εισόδημα.
20.000 είναι οι νέοι άστεγοι λόγω της κρίσης.
Πάνω από 200.000 άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης.
Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 70%

Η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, βρίσκεται κάτω από την πίεση των καπιταλιστικών “αγορών”, οι οποίες επιχειρούν να καταστρέψουν τα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στο όνομα του “εξορθολογισμού” και της αναγκαιότητας έχει στόχο την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και την ταυτόχρονη ενίσχυση των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών.

Ταυτόχρονα, καταργείται στην πράξη το σύνταγμα και κάθε έννοια δημοκρατίας. Τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις και απεργίες, η κυβέρνηση κλείνει συμφωνίες που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας για δεκαετίες και αρνείται τη διεξαγωγή εκλογών. Η μοναδική της απάντηση είναι η ωμή αστυνομική βία.

Η Άννα Διαμαντόπουλου, ως υπουργός παιδείας στο παρελθόν και ως υπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας σήμερα, είναι ένας σημαντικός διαμορφωτής και υποστηρικτής αυτής της πολιτικής. Τη στιγμή που η Ελλάδα εμφανίζει επίσημα ποσοστά ανεργίας 21%, ένας στους δύο νέους 25 με 30 ετών είναι άνεργος, η μετανάστευση νέων επιστημόνων λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και ένας στους δύο αυτοαπασχολούμενους αναγκάζεται να σταματήσει να ασκεί το επάγγελμά του, η υπουργός μιλά για τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση καθώς και για το “θετικό” οικονομικό περιβάλλον που αναπτύσσεται μέσα σ’ αυτήν. Είναι πρόκληση και προσβολή προς ένα λαό που υποφέρει, να παρουσιάζεται συνειδητά ως ευκαιρία στην εργασία η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η θέσπιση κατώτατων μισθών πείνας. Ως πρώην υπουργός παιδείας, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι υπεύθυνη για τα σχολεία χωρίς βιβλία και καθηγητές. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη συγχώνευση σχολικών μονάδων με αποτέλεσμα την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και για την περικοπή του 50% των ερευνητικών προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, με το “νόμο πλαίσιο” δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο- δωρεάν πανεπιστήμιο με στόχο τη μετατροπή του, με την πρόφαση της εξυγίανσης, σε χώρο άσκησης ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι προκλητικό επομένως να μιλά για τις ευκαιρίες των νέων Ελλήνων επιστημόνων και εργαζόμενων σε καθεστώς κρίσης και μνημονίου.

Απέναντι στις θέσεις των κυβερνήσεων που στήριξε και στηρίζει η κυρία Διαμαντόπουλου απαντάμε:
Όχι στην επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Αρνούμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό μιας ανάπτυξης που θα ωφελήσει και πάλι αποκλειστικά τις τράπεζες και το κεφάλαιο.
Όχι σε «προγράμματα επενδύσεων» που, με πρόσχημα την ανάπτυξη, παρακάμπτουν το δημόσιο έλεγχο για να ξεπουλήσουν ευκολότερα τη δημόσια περιουσία (επενδύσεις “fast track”).
Την κρίση δημιούργησαν οι τράπεζες και οι κεφαλαιοκράτες που χρόνια τώρα μαζί με τους υπαλλήλους τους, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, λυμαίνονται τον κρατικό πλούτο. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικαστούν αυτοί που με τις πολιτικές τους οδήγησαν στην κρίση ενώ προβάλλονται σήμερα ως θιασώτες της λύσης και της χάραξης της νέας πολιτικής.
Να λογοδοτήσουν σε μία πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη όλοι εκείνοι που λειτούργησαν εις βάρος του ελληνικού λαού, καθώς και όσοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν από τις παράνομες δραστηριότητες τους με την ανοχή και προστασία των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι αναγκαίο για τη διατήρηση και θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών.
Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η αλληλεγγύη. Οι πολιτικές που δοκιμάζονται στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν σύντομα και σε άλλες (αν όχι σε όλες) ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι φανερό, πως η δημοκρατία δέχεται επίθεση απο τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Εμείς, άνθρωποι νέοι με αγωνία για το αύριο και διάθεση για ζωή, άνθρωποι μακριά απο τις πατρίδες μας οφείλουμε να την υπερασπιστούμε. Και αυτό θα πράξουμε.

Real Democracy Now! Berlin/GR

www.reden.tk

1 σχόλιο:

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.