Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Θέμα: Ένσταση κατοίκων Δανακού Νάξου για την απόφαση συγχώνευσης του Δημοτικού Σχολείου Δανακού

Στο Δανακό σήμερα Τρίτη 18/06/2013 συγκεντρωθήκαμε όλοι οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Δανακού και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και της διδάσκουσας στο δημοτικό σχολείο, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε και να επισημάνουμε τις δυσκολίες που θεωρούμε πως θα επιφέρει η κατάργηση της σχολικής μονάδας του Δανακού και η συγχώνευσή της με το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου:

     Μπορεί η απόσταση για τη μεταφορά των μαθητών στο Φιλώτι να είναι μικρή, παρ’ όλα αυτά όμως είναι αυξημένου κινδύνου λόγω της δυσβατότητας του οδικού δικτύου κατά τους χειμερινούς μήνες (ολισθηρό οδόστρωμα, πυκνή ομίχλη, χιονοπτώσεις), γεγονός διόλου ευχάριστο για να εκτίθενται οι μικροί μαθητές.
     Η λειτουργία του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Δανακού Νάξου, αποτελεί για τους κατοίκους εδώ έναν από τους σημαντικότερους τρόπους συμμετοχής τους στα πολιτιστικά δρώμενα μέσω των δραστηριοτήτων του σχολείου. Η συμμετοχή αυτή τους ψυχαγωγεί, τους διασκεδάζει και τους ενώνει σαν κοινωνία.
     Ειδικότερο πρόβλημα προκύπτει με τους δύο μαθητές της Πέμπτης τάξης, που τον χρόνο που πέρασε παρακολούθησαν κύκλο μαθημάτων Έκτης τάξης, λόγω συγκεκριμένου προγραμματισμού στον κύκλο μαθημάτων στο μονοθέσιο σχολείο τους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τοποθετηθούν σε τμήμα της Πέμπτης, ενώ δικαιωματικά θα έπρεπε να είναι με συνομιλήκους τους σε τμήμα της Έκτης δημοτικού. Το ότι θα πρέπει επιπλέον να αλλάζουν τάξη στην ώρα του μαθήματος των Μαθηματικών (αφού στα Μαθηματικά θα παρακολουθούν την ύλη της Έκτης κανονικά), θα αυξήσει ίσως τυχόν μαθησιακά ελλείμματα των παιδιών, αφού η ένταξη και κοινωνικοποίησή τους σε τμήμα διαφορετικό από το δικό τους θα είναι ψυχοφθόρος παράγοντας για τα παιδιά που θα υποστούν την ανταλλαγή αυτή στις διαφορετικές τάξεις.
     Συμπερασματικά, το όφελος που θα προκύψει από τη συνύπαρξη των παιδιών με άλλους συνομιλήκους τους  στο μεγαλύτερο σχολείο είναι πολύ σημαντικό.      Συγκριτικά όμως με τις δυσκολίες που θα επιφέρει η συγχώνευση, στη διαδικασία μετακίνησης και μάθησης, ίσως τελικά να είναι μικρότερο το κέρδος σε σχέση με τα αδιέξοδα και τα μαθησιακά ελλείμματα που θα προκληθούν.
     Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε πεπεισμένοι πως είναι άδικη η λήψη της απόφασης για την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Δανακού και τη συγχώνευσή του με το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου, πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν έχουμε προετοιμαστεί καν έστω με μία ενημέρωση. Έχουμε ταχθεί κατά της ενέργειας αυτής και παρακαλούμε για αναθεώρηση αυτής της απόφασής σας.
Με σεβασμό,

Οι κάτοικοι του Δανακού Νάξου.

3 σχόλια:

  1. Και τα καταφεραν;;;;Έμεινε ανοιχτο το σχολειό;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι φίλε τα κατάφεραν!!!Μπράβο τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος τους ειπε να πανε να μεινουν στο Δανακο??? Ας προσεχαν...

    Α ρε κωλοκρατος που ειμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.