Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

SOS Συνάντηση για τις αμιαντοσκεπές


Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί και συμπολίτες μας,

Τα παιδιά μας κινδυνεύουν καθημερινά, καθώς εκτίθενται διαρκώς στον καρκινογόνο αμίαντο. Δίπλα ακριβώς στο 3ο Δημ. Σχ. βρίσκεται η τεράστια αμιαντοσκεπή του κτηρίου της αποθήκης του ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου. Στο 2ο Δημ. Σχ. υπάρχουν τρεις αμιαντοσκεπές κάτω από τις οποίες στεγάζονται τρεις τάξεις και παίζουν όλα τα παιδιά του 2ου και του συστεγαζόμενου 4ου Δημ. Σχ. στα διαλείμματα. Η διάβρωση των αμιαντοσκεπών με την επίδραση της υγρασίας και της αλμύρας, τόσα χρόνια μετά από την τοποθέτησή τους και χωρίς καμία μέριμνα για συντήρηση, είναι τόσο μεγάλη που είναι οφθαλμοφανής. Μέσω του αέρα οι ίνες αμιάντου σκορπίζονται σεμεγάλη ακτίνα γύρω από τις αμιαντοσκεπές και δηλητηριάζουν όχι μόνο τα παιδιά που φοιτούν στο 3ο, στο 2ο και στο 4ο Δημ.Σχ. αλλά και τα παιδιά του 1ου, του 2ου, του 6ου, και του 7ου Νηπιαγωγείου, του Λυκείου και επιπλέον όσα αθλούνται στο Δημοτικό Στάδιο και στο Κλειστό Γυμναστήριο. Ο κίνδυνος βέβαια αφορά και σε όλους εμάς που ζούμε και κινούμαστε γύρω από το 3ο και το 2ο Δημ. Σχ. Χώρας Νάξου.
Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι ως το 2020, η εισχώρηση ινών αμιάντου στον ανθρώπινο οργανισμό θα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η ασθένεια αυτή, ή άλλες ανίατες ασθένειες που προκαλούνται από τον αμίαντο, δεν εκδηλώνονται άμεσα. Εμφανίζονται από 20 έως 45 χρόνια ύστερα από την έκθεση του ανθρώπου στις ίνες του.

Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τη χρήση του και επιβάλλει την αφαίρεσή του, προπάντων από τα σχολεία. Ενώ σε άλλους νομούς της Ελλάδας ο αμίαντος έχει ήδη αντικατασταθεί από άλλα μη καρκινογόνα υλικά, στις Κυκλάδες και ειδικότερα στη Χώρα της Νάξου εξακολουθεί να υπάρχει πάνω και δίπλα από τα κεφάλια των παιδιών. Εδώ και χρόνια οι αρχές που γνωρίζουν τη σοβαρότητα του θέματος δε σπεύδουν να το λύσουν.
Στις 31/1/13 κατατέθηκε με αρ. Πρωτ.1291 στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κείμενο με θέμα “Αφαίρεση αμιαντοσκεπών στη Χώρα Νάξου”, με αίτημα να τεθεί επειγόντως το ζήτημα σε Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθεί άμεσα λύση. Την πρωτοβουλία αυτή πήραν όλοι οι Σύλλογοι γονέων των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων, του Λυκείου, των κοντινών στις αμιαντοσκεπές νηπιαγωγείων, ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Νάξου και Μ. Κυκλάδων και το ΣΒΕΝΝΑΜιΚ (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) που έχουν συνυπογράψει. Περισσότερο από έναν μήνα μετά οι αρχές δεν έχουν φροντίσει να ενημερωθούν και δε βρίσκονται σε ετοιμότητα να προτείνουν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Επικαλούνται προστριβές μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου ως προς το ποιος είναι αρμόδιος σε σχέση με την αμιαντοσκεπή στο κτήριο του ΚΕΠΠΥΕΛ (δίπλα στο 3ο Δημ. Σχ.) και γραφειοκρατικές παρακωλύσεις για το 2ο Δημ. Σχολείο. Τα 77.000 ευρώ, που έχουν κατατεθεί για την αντικατάσταση της αμιαντοσκεπής του ΚΕΠΠΥΕΛ, τα θύμισαν στους αρμόδιους οι ενέργειές μας. Όσο για την απομάκρυνση των αμιαντοσκεπών του 2ου Δημ. Σχ., σύμφωνα με προσφορά που έχουμε από μία από τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, το κόστος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Είναι η ώρα να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε την εγκληματική αυτή χρονοτριβή. Είμαστε σίγουροι πως όλοι, γονείς και μη, νοιαζόμαστε για την υγεία των παιδιών αυτού του τόπου, στο παρόν αλλά και στο μέλλον τους. Ενωμένοι και με τη συμμετοχή όλων μας οφείλουμε σ' αυτά τα παιδιά να διεκδικήσουμε δυναμικά ό,τι είναι αυτονόητο πως δικαιούνται, ό,τι έχουμε ως ενήλικες την ευθύνη να τους προσφέρουμε. Είναι στο χέρι μας να διώξουμε τις αμιαντοσκεπές από τη ζωή μας.
Ας φροντίσουμε να είμαστε όλοι παρόντες στην ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του 2ου Δημ. Σχ. την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 18.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.