Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αφαίρεση αμιαντοσκεπών στη Χώρα Νάξου.


Ακολουθεί επιστολή που στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και που συνυπογράφουν διάφοροι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων της Χωρας Νάξου, καθώς επίσης και ο σύλλογός μας. Η επιστολή αφορά στην απομάκρυνση των αμιαντοσκεπών που βρίσκονται κοντά στα σχολεία μας.


ΘΕΜΑ : Αφαίρεση αμιαντοσκεπών στη Χώρα Νάξου.

            Ύστερα από συνάντηση των Δ.Σ. των κάτωθι υπογραφόντων συλλόγων κρίνουμε απολύτως αναγκαίο να τεθεί ως επείγον το θέμα της ύπαρξης αμιαντοσκεπών στο κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου καθώς και στο κτήριο της αποθήκης του ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου που βρίσκεται δίπλα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Νάξου. Θέτουμε ως επιτακτικό το αίτημά μας για άμεση και ασφαλή απομάκρυνση και αντικατάσταση  των αμιαντοσκεπών αυτών. Στο παρελθόν οι σύλλογοι γονέων του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου έχουν γνωστοποιήσει το πρόβλημα στις αρμόδιες αρχές, με επιστολές τους ζητώντας αντικατάσταση των αμιαντοσκεπών, χωρίς όμως να λάβουν επίσημη απάντηση και κυρίως χωρίς να δοθεί καμία λύση.

Επίσης πολύ πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι σχετικά με την αμιαντοσκεπή της αποθήκης του ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση του Υπουργού του από το Μάιο του 2012, ανέθετε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την υλοποίηση του έργου για την απομάκρυνση , τον καθαρισμό και την αντικατάσταση στοιχείων αμίαντου στο ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου δεδομένου ότι έχει συνταχθεί και θεωρηθεί μελέτη, και έχουν δεσμευτεί 77.000,00€ στον προϋπολογισμό του Ταμείου Γεωργίας – Κτηνοτροφίας. Παρόλα αυτά διαπιστώσαμε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρόλο που η απόφαση φαίνεται εισερχόμενη στο πρωτόκολλό της, μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. 
            Στις δεκαετίες 1960-1970 ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στην Ελλάδα. Πολύ συχνή ήταν η χρήση του σε μορφοποιημένα υλικά όπως το ελλενίτ (κυματοειδείς πλάκες αμιαντοτσιμέντου) σε στέγες δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων. Κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου προκαλείται όταν τα αμιαντούχα υλικά θρυμματίζονται ή ξεφλουδίζουν λόγω φθοράς, παλαιότητας, ζημιάς, διάτρησης, τριβής ή ανακατασκευής. Τότε αποδεσμεύονται ποσότητες μικρών ινών αμίαντου, ικανές να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στην περίπτωση που εισχωρήσουν μέσω της εισπνοής στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο αμίαντος έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση. Όλοι οι τύποι καρκίνου του πνεύμονα, το μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου) που εμφανίζεται στην κοιλιακή χώρα (περιτόναιο) ή στον πνεύμονα (υπεζωκότας), ο καρκίνος του λάρυγγα και του οισοφάγου, ο καρκίνος του στομάχου και του παχέως εντέρου προκαλούνται και από την εισπνοή και κατάποση ινών αμίαντου. Το ίδιο και η αμιάντωση, η διάχυτη υπεζωκοτική πάχυνση και άλλες ανίατες ασθένειες. Σημειωτέον ότι όλες οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται από 20 έως 45 χρόνια μετά την  έκθεση του ανθρώπου στον αμίαντο. Παγκοσμίως θρηνούμε χιλιάδες θύματα το χρόνο και εκτιμάται πως ως το 2020 η εισχώρηση ινών αμίαντου στον ανθρώπινο οργανισμό θα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.
            Δυστυχώς ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε και στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων. Για χρόνια, μαθητές, ασθενείς, νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό είναι εκτεθειμένοι στον καρκινογόνο αμίαντο. Γι'αυτό και όλοι τους θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου.
            Η διαπιστωμένη τοξικότητα του αμίαντου επέβαλε τη λήψη αυστηρών μέτρων και την απαγόρευση της εξόρυξης και της χρήσης του σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα θεσπίστηκε νομοθετικά ένα αυστηρό πλαίσιο για την χρήση του (Π.Δ. 70α/1988, Π.Δ. 175/97) ενώ σε εφαρμογή των ευρωπαïκών οδηγιών (1999/77/ΕΚ και 2003/18/ΕΚ) απαγορεύεται η εξόρυξη και η χρήση του. Το Π.Δ. 212/2006 συμπεριλαμβάνει την τεχνική και ιατρική πρόληψη για όσους εκτίθενται σε αμίαντο και η Υ.Α 21017/84/2009 θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με τις εργασίες κατεδάφισης και αφαίρεσης αμίαντου από κτήρια.
            Είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε το ακριβές ποσοστό των μη επαγγελματικά εκτεθειμένων στον αμίαντο ανθρώπων, όσων δηλαδή κινδυνεύουν από τη διάβρωση αμιαντούχων οικοδομικών υλικών. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος, ο αμίαντος έχει ήδη αφαιρεθεί από τα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας.
            Απαιτούμε να αφαιρεθεί άμεσα και από τα σχολεία της Νάξου και από τα κοντινά σ'αυτά κτήρια. Γύρω από τα κτήρια αυτά  εξάλλου, δημιουργείται μια μεγάλη ζώνη επικινδυνότητας όπου οι μόνιμοι κάτοικοι, παιδιά, νέοι και ενήλικες, μορφώνονται, αθλούνται στο γήπεδο, επισκέπτονται το νοσοκομείο, εργάζονται, κινούνται και κοινωνικοποιούνται στην καθημερινότητά τους, χωρίς να υποψιάζονται τον κίνδυνο που διατρέχουν.
            Απαιτούμε την άμεση ανάθεση της απομάκρυνσης των αμιαντοσκεπών σε μια από τις εξειδικευμένες εταιρείες που είναι καταχωρισμένες στο μητρώο του  ΥΠΕΚΑ, ως εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και αμίαντου, και μέχρι να συμβεί αυτό και της συντήρησής τους. Να σταλούν, αύριο κιόλας, καταρτισμένοι επαγγελματίες ώστε να προτείνουν τις διορθωτικές ενέργειες που θα είναι αποτελεσματικότερες μέχρι να  ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποξήλωσης, απομάκρυνσης και ασφαλούς ταφής τους σε ειδικούς χώρους.
            Σήμερα που ο αμίαντος είναι απαγορευμένος και η σοβαρότητα του προβλήματος υγείας που προκαλείται από την ύπαρξή του είναι ευρέως γνωστό, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αδράνεια. Οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια νόμων και συνεπειών. Έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέριμνα. Παρόλο που έχουμε ενημερωθεί  πως διενεργούνται προσπάθειες ένταξης της  αφαίρεσης των αμιαντοσκεπών σε ΕΣΠΑ, θεωρούμε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ήδη καθυστερήσει. Πρέπει να δοθεί λύση επειγόντως. Οποιαδήποτε χρονοτριβή μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική.
            Απαιτούμε την άμεση ένταξη του ζητήματος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή μας, με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος.                           
                                                                                                Νάξος, 18-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.