Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Απάντηση σε σχόλιο αναγνώστη στην προηγούμενη ανάρτηση


Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Θα προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά γιατί  έθιξες πολλά ζητήματα (ελπίζω να μου επιτρέπεις τον ενικό).

 Εννοείται ότι με βόλεψε για το άρθρο ότι μιλάμε για την «Coca-cola» το «σύμβολο» του καπιταλισμού. Εννοείται ότι άλλο ύφος θα είχε το άρθρο μου αν μιλούσαμε π.χ. για την εταιρία «οικοδομικά υλικά – ο Μήτσος». Όπως και να έχει όμως, μπορεί η 3ε να είναι μια ελληνική εταιρία, (παρεμπιπτόντως αν δεν έχει ήδη αλλάξει ήδη όνομα είναι στη διαδικασία να αλλάξει από Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως σε Coca-Cola Hellenic) αλλά δεν παύει να είναι μέλλος του πολυεθνικού ομίλου της Coca-cola. Μιλάμε για την ίδια εταιρία που τον Ιανουάριο είχε βαφτίσει εταιρική αναδιάρθρωση τις απολύσεις που σχεδίαζε σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα με σκοπό να κλείσει τα εκεί εργοστάσιά της.
Παρ’  όλα αυτά αυτό που με ενοχλεί δεν είναι η εταιρία. Δεν είναι καν ότι αποφάσισε μια εταιρία να κάνει μια χορηγία σε ένα σχολείο. Αυτό είναι κάτι που γινόταν από παλιά και συνεχίζει να γίνεται και είναι και απόλυτα θεμιτό.
Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι με την ενθάρρυνση του κράτους γίνεται μια συστηματική μετακύλιση των ευθυνών για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό των σχολείων στις τοπικές κοινωνίες, στις εταιρίες, στους συλλόγους γονέων και εγώ δεν ξέρω σε ποιον άλλο. Αν είσαι συνάδελφος πιστεύω ότι δε θα διαφωνήσεις ότι υπάρχει αυτή η τάση. Και μάλιστα αυτό το πράγμα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό γίνεται με το χειρότερο τρόπο. Εμπλακείτε όλοι στην ψηφοφορία, βάλτε όλους τους γνωστούς σας να ψηφίσουν στο facebook, με σκοπό να κερδίσει το σχολείο μας έναντι των άλλων σχολείων με βραβείο αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο! Την επισκευή και τη συντήρηση του σχολείου μας. Αυτό είναι μια λογική που δε θα έπρεπε κανένας δάσκαλος να δεχτεί για τους μαθητές του!
Επειδή προτείνεις να αποφασίσουμε τι θέλουμε θα σου πω εγώ τι θέλω:  Ένα κράτος που θα φροντίζει την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών του, ένα κράτος που θα προσφέρει ένα υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας όχι μόνο των πολυεθνικών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα κράτος που θα έχει σχολεία που δε θα χρειάζεται να ζητιανεύουν από τις εταιρίες για τη συντήρησή τους και από εκεί και πέρα θα είναι καλοδεχούμενες όποιες χορηγίες βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τον εξοπλισμό τους.
Και φυσικά και φταίνε οι πολιτικοί που τα έφαγαν αλλά δεν είναι καθόλου άμοιρες ευθυνών οι μεγαλοεταιρίες που στήνουν καρτέλ, συναλλάσσονται με αδιαφανείς τρόπους με το κράτος,  χρησιμοποιούν κάθε τρόπο αθέμιτου ανταγωνισμού με σκοπό να εξαφανίσουν τους μικρότερους ανταγωνιστές τους. Οπότε φυσικά και κακώς γίνονται υπερκοστολογήσεις και δίνονται μίζες με τα κονδύλια που αφορούν στη συντήρηση των σχολείων, όμως αυτό δε δικαιολογεί σε καμμία περίπτωση την αποποίηση των ευθυνών του κράτους αλλά αντίθετα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη αναδιάρθρωσής  του και σωστής λειτουργίας του. Και για αυτό, αν μου επιτρέπεις μια προσωπική γνώμη, θα έπρεπε να αλλάξει εντελώς το πολιτικό σκηνικό και να απαλλαχτεί από τις δυνάμεις που μας οδήγησαν ως εδώ.
Θα ήθελα όπως και να έχει να σε ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σου. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή όχι πιστεύω ότι όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις και όλοι αγωνιούμε για το μέλλον το δικό μας και των μαθητών και μαθητριών μας. Συνεπώς κάθε συζήτηση που γίνεται πιστεύω ότι να προσφέρει σε όλους και όλες μας.


Στη διάθεσή σου,
Τερματοφύλακας - γιατρός

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Τερματοφύλακα
    Έπιασες το σουτ. Ήταν φιλικό όμως έτσι και αλλιώς :)

    Δεν βλέπω να διαφωνούμε σε πολλά.
    Τελικά όλοι θέλουμε βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των κτιρίων.-

    1. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι το κράτος δεν μπορεί (γιατί δεν κόβει αμυντικές δαπάνες συντηρώντας τον φόβο και τον εθνικισμό) .

    2. Από την άλλη πλευρά έχουμε χορηγίες στις Εθνικές ομάδες, νοσοκομεία κτλπ.

    3. Και τελικά η χορηγία ήταν και είναι κάτι Ελληνικό (Αιώνας του Περικλή)

    Με βάση τα παραπάνω γιατί πρέπει να αρνηθούμε την χορηγία της 3Ε ?
    (Και αλήθεια που το πρόβλημα αν τυχόν αλλάξει όνομα - αν ισχύει αυτό που λες ?)
    Σημασία έχει πόσους εργαζόμενους έχει, ΑΝ τους πληρώνει (να είσαι σίγουρος ότι θα το ξέραμε αν δεν τους πλήρωνε) , ΓΙΑΤΙ πολλές άλλες Ελληνικές επιχειρήσεις ΔΕΝ πληρώνουν τους εργαζομένους (και άρα στην υποκριτική μας κοινωνία όλα είναι καλά για αυτές).

    Έχεις λοιπόν ένα υποκριτικό κράτος χωρίς χρήματα, μια εταιρεία που απλά θέλει να χορηγήσει (όπως στην αρχαία Ελλάδα) όπως κάνουν και οι άλλες εταιρείες στον αθλητισμό και μια υποκριτική κοινωνία η οποία εκμεταλλευόμενη το αριστερό προφίλ προωθεί το δεν αλλάζω τίποτε για να δείχνει ότι αγωνίζεται.
    Λοιπόν όπως προείπα σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Και δεν έχω πρόβλημα μαζί σου.
    Είδα όμως στην Θεσσαλονίκη καποιους συνδικαλισταράδες να χαλάνε τον κόσμο για αυτό το θέμα. Ομως δεν έδωσαν και καμία λύση στο πρόβλημα. Ούτε ζήτησαν να σταματήσει η χορηγία στην Εθνική ποδοσφαίρου ... Α ξέχασα είναι ποδόσφαιρο. Εκει ξεχνάμε την παιδεία ... δυστυχώς.

    Δεν ξέρω τι θα γίνει. Ευχομαι να φτιαχτεί ένα σχολείο. Περισσότερο όμως εύχομαι να ισχύουν ίδια μέτρα και σταθμά παντού (χορηγίες και σε αθλητισμο, σχολεία,νοσοκομεία ή πουθενά) και εύχομαι και μικρότερες δαπάνες για άμυνα και περισσότερες για παιδεία.
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
    η αλλαγή του ονόματος έχει τη σημειολογική σημασία της γιατί δεν πρόκειται για μια ελληνική εταιρία αλλά για μια εταιρία δορυφόρο πολυεθνικές. Ελληνικές θέσεις εργασίας μεν τα κέρδη δε μένουν στην Ελλάδα δε. Εξάλλου είναι μια εταιρία που παρόλο που είναι κερδοφόρα, δε διστάζει να κάνει απολύσεις.
    Όπως σου προείπα όμως, το πρόβλημά μου δεν είναι ούτε η εταιρία ούτε η χορηγία. Πολύ καλώς έκανε και αποφάσισε να κάνει τη χορηγία. Εμένα με ενοχλεί ο τρόπος που γίνεται (ψηφοφορία και facebook) και το ότι αυτή αφορά κάτι στοιχειώδες όπως είναι η συντήρηση του σχολικού κτιρίου. Δηλαδή τα σχολεία με γατόνια μάνατζερ-διευθυντές θα είναι εντάξει και τα σχολεία με διευθυντές-δασκάλους ερείπια; Αν ήσουν δάσκαλος σε ένα από αυτά τα σχολεία θα ενέπλεκες τα παιδιά σου για να αυξήσεις τις λίγες πιθανότητες του σχολείου σου να κερδίσει ή όχι;Αν ναι, το θεωρείς θεμιτό;
    Εύχομαι κι εγώ να φτιαχτεί ένα σχολείο αλλά αν είναι αυτό να γίνει με τέτοιον τρόπο, δεν πειράζει. Ας μείνει και αυτό χωρίς επισκευές να μη χαλάει και την ομοιογένεια των σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης!
    Φιλικά,
    Τερματοφύλακας - γιατρός
    ΥΣ: Σε ευχαριστώ και πάλι για την ωραία μας συζήτηση. Θα ήθελα να δω και απόψεις άλλων αναγνωστών και αναγνωστριών μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.