Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση για την έκτακτη γενική συνέλευση


Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό σχολείο Νάξου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων. Στα αρνητικά της συνέλευσης καταγράφεται η έλλειψη απαρτίας, όμως στα θετικά η μεγάλη συμμέτοχη των εκπαιδευτικών και μάλιστα όλων των ηλικιών. Σχεδόν 70 μέλη παρόντα, που δηλώνει την αγωνία του κλάδου για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και αυτά που σύντομα θα εφαρμόσει η κυβερνητική συμμαχία και τα οποία οδηγούν στην οικονομική ανέχεια εκπαιδευτικούς  και δημόσια παιδεία.
            Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα στην κ. Πόπη Ελευθερίου,  η οποία υπηρέτησε επί 35 έτη τους εκπαιδευτικούς του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου, τιμώντας την για την προσφορά και το έργο της .
            Μετά το τέλος της συνέλευσης ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας .

                Παρά την έλλειψη απαρτίας και εμπρός στον όγκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, γενικότερα, αλλά και το σύλλογο μας ειδικότερα:
     Κυρίαρχο θέμα συζήτησης η καταβολή η όχι ολόκληρης της συνδρομής στη ΔΟΕ (το ποσό των 27 ευρώ). Κυριάρχησε η άποψη ότι αφού η καταβολή μικρότερου ποσού συνεπάγεται την αποπομπή του συλλόγου μας από την ΔΟΕ, πρέπει να καταβάλουμε το ποσό και να διεκδικήσουμε μείωση του στο επόμενο συνέδριο των προέδρων. Οι παρόντες όμως δεν νομιμοποιούνταν να πάρουν απόφαση λόγω ελλείψεως απαρτίας.
     Συζητήθηκε έντονα το θέμα του νέου ασφαλιστικού οργανισμού ΕΟΠΥΥ, όπου ουσιαστικά καταργεί την μέχρι τώρα δωρεάν παροχή ιατρικής περίθαλψης, αφού για να κλείσεις ραντεβού σε γιατρό για επείγον περιστατικό πρέπει να πληρώσεις. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν κιόλας γίνει μάρτυρες αυτής της κατάστασης. Καταγγέλθηκε η απουσία ένταξης στον ΕΟΠΥΥ ιατρών διαφόρων  ειδικοτήτων με αποτέλεσμα και πάλι να χρειάζεται να πληρώνει κάποιος επίσκεψη κανονικά, αν και οι γιατροί συναισθανόμενοι την οικονομική μας κατάσταση έχουν χαμηλώσει τις τιμές τους , τουλάχιστον στην Νάξο, ενώ να σημειωθεί ότι πληρώνουμε κανονικά την συμμετοχή μας στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τους μισθούς μας.
      Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών,  ένα θέμα που πλανάται εδώ και καιρό ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα από την υπουργό,  ποιος, με ποια κριτήρια  και με τι συνέπειες θα αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς.
     Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στην συνέλευση ήταν οι αρνητικές συνέπειες από το κλείσιμο του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πολλοί συνάδελφοι εδώ και μήνες δεν έχουν πάρει εκκαθαριστικά, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς πως διαμορφώνεται το τελικό ποσό στη μισθοδοσία του. Σε επικοινωνία που είχε ο σύλλογός μας με τον υπεύθυνο του οικονομικού τμήματος της Δ/νσης της Σύρου δεν μπόρεσε να πάρει καμία παραπάνω πληροφορία παρά μονάχα την υπόσχεση ότι θα σταλούν σύντομα τα εκκαθαριστικά στους συναδέλφους .
     Παρών στην συνέλευση ήταν και ο καινούριος σχολικός σύμβουλος κ. Κ. Κλουβάτος, ο οποίος απηύθυνε ένα μικρό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και ζήτησε την αρωγή του συλλόγου για την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων ή  άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να γίνονται σε συνεργασία με το γραφείο του σχολικού συμβούλου.
     Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί για την μέχρι τώρα δράση του συλλόγου. Στο σύντομο λοιπόν διάστημα ζωής του νέου προεδρείου έχουν υπάρξει κάποιες πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν:
1.       Η οργάνωση από την αρχή του καταλόγου των μελών του συλλόγου και η δημιουργία βάσης δεδομένων για την ευκολότερη μελλοντική επεξεργασία του.
2.       Η δημιουργία ιστολογίου στο διαδίκτυο http://teachersofnaxos.blogspot.com  
3.       Η έναρξη συνεργασίας του συλλόγου με άλλους τοπικούς συλλόγους και σωματεία, με σκοπό την οργάνωση κοινών δράσεων ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα οργανωθεί ανοικτή συζήτηση στις 3/3/2012 με τον οικονομολόγο κ. Καζάκη και τον εργατολόγο κ. Μητρόπουλο στη Χώρα της Νάξου.
4.       Η διερεύνηση δυνατότητας κοινών δράσεων με άλλους κυκλαδίτικους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
5.       Η άκαρπη, δυστυχώς, συνάντηση του προέδρου του συλλόγου μας με το δήμαρχου Νάξου για την παραχώρηση κάποιου κτιρίου, στην περιοχή της Χώρας, μη χρησιμοποιούμενου από το δήμο, για τη δημιουργία γραφείου και ταυτόχρονα χώρου συνάντησης και πολιτισμού που θα διαχειριζόταν ο σύλλογος μας. Βέβαια η προσπάθεια συνεχίζεται και είναι μια προσπάθεια στην  οποία θα μπορούσε να συμβάλλουν όλοι με κάποια ιδέα.

     Όσο για την παραμονή μας ή όχι στη ΔΟΕ και τη λήψη απόφασης από την πλειοψηφία,  ανανεώνουμε το ραντεβού μας για Έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και δεσμευόμαστε να είμαστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

3 σχόλια:

  1. ίσως θα έπρεπε να γίνει και καμια συνέλευση στα χωριά, ειδικα αφού οι Χωραϊτες συνάδελφοι είναι συνήθως που δεν μας τιμούν με την παρουσία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai βεβαια θα γινει και στην ορεινη ναξο...και ισως οχι μονο συνελευση αλλα και ενα παρτυ να ξεσκασουμε...γιατι οχι ολα παιζουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι η γενική συνέλευση γίνεται στην έδρα του συλλόγου που είναι η Χώρα Νάξου. Όσο για κάποια άλλη εκδήλωση ή πάρτι είναι όντως μια καλή ιδέα που θα την έχουμε στο μυαλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποποίηση ευθύνης: Τα σχόλια που αναρτώνται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους διαχειριστές του ιστολογίου και το ΔΣ του συλλόγου. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά από τους διαχειριστές.